Štrudla od šljiva

      Sastojci

        Za kore:
      • 35 dag brašna
      • 2 žlice ulja
      • 2 žumanjka
      • 2.5 dl mlake slane vode
      • 1 žlica octa
      • ulje ili margarin za mazanje
      ili 40 dag gotovih tankih kora
      • 1-1.5 kg šljiva
      • 6 dag krušnih mrvica
      • 15 dag šećera
      • po želji 12 dag mljevenih oraha, cimet
      • šećer za posipanje

      Priprema

      Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Mijesiti treba dosta dugo dok se ne prestane lijepiti. Tijesto zatim podijelite u onoliko dijelova koliko ćete svitaka napraviti. Svaki dio tijesto oblikujte u kuglu, lagano namažite uljem da se ne stvori korica i ostavite pod vrućom šerpinjom pola sata. Tijesto zatim stavite na pobrašnjeni stolnjak i polako razvlačite skupljenim šakama dok ne postane prozirno. Deblje krajeve odrežite.
      Za nadjev očistite i narežite šljive, te ih rasporedite po tijestu. Posipajte mrvicama, šećerom i po želji orasima. Smotajte štrudlu, premažite masnoćom i pecite. Pečeno posipajte šećerom.

      Kazalo