Preokrenuti kolač od šljiva
Sastojci
- 0.5 kg šjliva
- 5 dag maslaca
- 30 dag šećera
- 4 jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- pola praška za pecivo
3 žlice tople vode
- tučeno slatko vrhnje
Priprema
Šljive prepolovite i izvadite im koštice. Maslac rastopite u okruglom
kalupu pa ravnomjerno posujte šećerom. Zagrijavajte oprezno tako da se
šećer karamelizira. Na to složite šljive pa ih prelijte biskvitnim
tijestom. Pecite oko 20 minuta na 200 oC. Pečeno preokrenite
na poslužavnik. Kad se ohladi ukrasite tučenim vrhnjem.
Za biskvit mikserom tucite 4 žumanjca sa 6 žlica
šećera, postupno dodajte 3 žlice vode i 6 žlica brašna prosijanih s
praškom za pecivo. Vrlo oprezno (ne mikserom) umiješajte snijeg od 6
bjeljanjaka.
Umjesto biskvitnog tijesta možete kolač načiniti i s prhkim tijestom
za pite (30 dag brašna, 2 jaja, 25 dag margarina, 15 dag šećera,
žlica vrhnja - sve skupa umijesiti i razvaljati u obliku kalupa).
Kazalo