Presnac
Sastojci
- 1 kg dan starog kruha
- 1 l mlijeka
- 4 jaja
- 20 dag grožđica
- 25 dag maslaca (ili margarina)
- 15 dag šećera
- cimet
Za tijesto:
- 30 dag brašna
- 5 dag maslaca
- 2 velike žlice šećera
- 1 jaje
- malo soli
Priprema
Kruh izrežite na kockice i stavite u veću
posudu. Zagrijavajte mlijeko, šećer i
maslac dok se maslac ne rastopi ( 1 dl mlijeka
ostavite za tijesto). Malo ohladite i prelijte
preko kruha da se natopi.
Brašno, jaje, šećer, mlijeko i malo
soli umijesite u glatko tijesto i razvaljajte.
U natopljeni kruh dodajte grožđice,
umućena jaja i cimet Oprezno promiješajte
tako da se kocke kruha ne raspadu ( da ne dođe
kašasto).
Lim namažite uljem pa u nj stavite tijesto
tako da rubovi vise preko ruba. Nadjenite smjesom
od kruha, poravnajte i pokrijte tijestom koje
visi preko ruba. Pecite jedan sat na 200 st C.
Ovaj kolač se priprema za poklade u zapadnom
dijelu Kastavšćine i Ćićariji.
U nekim selima smjesi dodaju i 20 dag kuhane
riže.
Kazalo