Uskršnje pogačice
Sastojci
- 7 čaša brašna
- 2 suha kvasca
- 0.5 čaše mlake vode
- 1 čaša šećera
- 4 žlice cimeta
- 2 žličice oraščića
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice klinčića u prahu
- 1.5 čaša toplog mlijeka
- 0.5 čaše otopljenog maslaca
- 2 jaja i 2 žumanjka
- 1 čaša grožđica
- 0.5 čaše kandiranih korica limuna i naranče
Za sjaj:
- 4 žlice šećera
- 4 4 žlice vode
Za preljev:
- 1.5 čaša šećera u prahu
- 2 žlice omekšanog margarina
- 2 žlice mlijeka
- 0.5 žličice vanilije
Priprema
Kvas pripremite s malo tople vode i žličicom šećera. Izmiješajte brašno,
šećer, cimet, oraščiće, sol i klinčiće. U sredinu smjese ulijte kvasac
te izmiješane mlijeko, maslac, jaja i žumanjca. Miješajte najprije
drvenom kuhačom a onda rukama. Stavite u namazanu
zdjelu, (premažite masnoćom i površinu tijesta) pokrijte i pustite da se diže dok se obujam ne podvostruči.
Istresite na pobrašnjenu površinu, umijesite grožđice i kandirane
korice. Podijelite tijesto u deset dijelova. Oblikujte kugle, stavite
ih na zamašćen i pobrašnjen pekač, pokrijte i pustite dizati. Kad im
se obujam podvostruči, oštrim nožem zarežite križ na svakoj pogačici.
Pecite dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih iz pećnice i kistom
premažite smjesom za sjaj koju ste dobili otapanjem šećera u vrućoj vodi.
Nakon toga napunite zareze preljevom kojeg ste dobili miješanjem svih
navedenih sastojaka.
Kazalo